Hvordan man kan få hængt sit jagtbytte op som trofæ

Hvordan man kan få hængt sit jagtbytte op som trofæ

september 23, 2019 Slået fra Af Anne

Hvis man som jæger er særligt stolt over at have nedlagt et bestemt mål, kan det være, at man overvejer at få det konserveret som minde – måske også som isbryder til en god jagthistorie for gæster.

En hurtig søgning online kan imidlertid afsløre, at resultatet af en udstopning ofte varierer bredt. Nogle gange kan det ende i komiske affærer, som hverken er dyret eller jægeren værdig. Derfor denne korte guide til mulighederne for konservering og trofæopsætning.

Gør-det-selv eller professionelt?

Det er i princippet lovligt at forsøge sig med udstopning af dyr på egen hånd i Danmark. Det er kun muligheden for at starte en virksomhed som konservator, der kræver ca. 4 års mesterlære.

Som uddannelsens længde måske indikerer, er der mange facetter i konservering at være opmærksom på. Det kan regnes som en form for kunsthåndværk – særligt færdigheden at give dyret det rette livagtige udtryk.  Processen kan kort opsummers således:

  • Skinnet garves og renses med desinficerende og konserverende kemikalier.
  • Der fremstilles en slags mannequin-figur, som bliver basis for det endelige resultat.
  • Skinnet trækkes dernæst over figuren i mindre stykker.
  • Der tilføjes løbende kunstneriske detaljer: Væde i øjnene simuleres med plastik, der ”sminkes” på skaldede pletter osv. Det er navnligt her, at kunsten indgår i håndværket.

Konservering kan tage måneder eller mere, alt efter opgavens størrelse, udstopperens evner m.m. Det er op til den enkelte, om vedkommende vil prøve krafter med det selv. Om ikke andet, er alle nødvendige midler, fra kemikaler til træplader og pynt, relativt let tilgængelige på nettet.

Vedligeholdelse af trofæet

Uanset om man har lyst til at prøve kræfter med kunsthåndværket eller ej, er der flere ting, som er værd at vide som jæger, hvis man gerne vil bevare trofæet.

Ideelt set bør man køre direkte fra jagten til konservatoren, omend nedfrysning er det næstbedste alternativ. Når dyret først er udstoppet, er det vigtigste at sørge for, at det står eller hænger et sted uden for meget sol, cigaretrøg og lign. Det løbende rengøringsbehov afhænger af dyrearten, omend man altid bør være varsom med at bruge støvsugeren.