Guide: køb en mountainbike der passer til dit behov

Guide: køb en mountainbike der passer til dit behov

februar 22, 2021 Slået fra Af Anne

Overvejer du at investere i en mountainbike eller en MTB, som det også kaldes? Den mountainbike, der nok er bedst til dig afhænger af dine behov. I dag anvendes mountainbikes nemlig til meget forskellige ting, som pendling, off-road cykling og vilde stunts. Udover behovet, så er der også mange tekniske detaljer ved cyklen, som man bør overveje. Disse har vi kigget på, og de vil derfor blive gennemgået i det følgende: 

Hardtail eller full suspension MTB

Mountainbikes inddeles normalt i to grupper: hardtail MTB og full suspension MTB. De to typer mountainbikes er bygget forskelligt. En full suspension MTB er en mountainbike med fuld affjedring, dvs. at cyklen er bygget med en afdæmper både foran og bagpå. Dette skåner kroppen, så man får mindre smerter af at cykle på mere udfordrende terræn. En hardtail MTB har kun affjedring på forgaflen. Til gengæld er en hardtail mountainbike ofte lettere og stivere, hvilket gør det nemmere at accelerere. Sidstnævnte model er også ofte billigere og kræver mindre vedligeholdelse end en full suspension MTB. Man vil dog ikke opleve samme komfort, som man har på en full suspension model. 

Mountainbike hjul og bremser

Når man køber en mountainbike, bør man også undersøge størrelsen på hjulene og typen af bremser. De fleste mountainbikes bygges med en hjulstørrelse på enten 27,5” eller 29”, hvilket svarer til hjulets diameter. Mountainbikes med mindre hjul vil gøre det nemmere at cykle på ujævnt terræn og teknisk udfordrende ruter, fordi man har mere kontrol over cyklen. Til sammenligning kan man opnå en større hastighed på mountainbikes med større hjul, men til gengæld vil det være svære at styre cyklen.  

Ligesom man skelner mellem to typer mountainbikes (hardtail og full suspension mtb), så skelner man også mellem to typer bremser: v-bremser og skivebremser. V-bremsen er den billigste type bremse, og derfor også en mindre effektiv bremse. Denne bremse vil også hurtigere blive slidt af snavs og vand. Mountainbikes med skivebremser er ofte dyre, men til gengæld er bremsen mere effektiv. Derudover vil denne bremse ikke i så høj grad blive påvirket af vand og snavs, hvilket der ofte kan være en del af på mountainbike terræn. 

Mountainbikes og køn

Mange kvinder vælge ofte en herrecykel, når de skal købe en mountainbike, fordi der ofte er et større udvalg. Dette kan dog ikke anbefales, fordi cyklerne bygges præcis til en herre eller kvindekrop. Derfor vil det ofte være mere komfortabelt og nemmere for en kvinde at cykle på en dame mountainbike end en herre mountainbike. Det samme gælder for mænd. Begynd derfor din udforskning af mountainbikes ved at kigge på cykler, der er designet til netop dit køn.